Дізнайтеся про основні критерії розробки дизайну нагород, розберіться в техніках і матеріалах, подивіться на новаторські ідеї в нашій статті.

Нагородинадаються людині, групі чи організації як визнання за досягнення та внесок у розвитокнауки, культури, техніки, на подяку за діяльність.

Практика нагородження існує вже кілька тисячоліть. Ще за часів Стародавнього Єгипту та Античності дарували відзнаки: лаврові вінки, золоті ланцюги, медалі та браслети, і навіть рабів та земельні ділянки. Наразі нагороди скасувалися до призів, премій, почесних грамот, знаків, дипломів та звань.

Замовити розробку дизайну нагород

Яка система вимог щодо розробки дизайну нагород?

  1. Ідейність. Бути символом країни, галузі науки чи виду спорту.
  2. Естетичність. Дизайн нагороди має бути високохудожнім, виразним та посилювати яскравість вражень у переможців.
  3. Ергономічність. Нагорода має бути зручною для тримання в руках та транспортування.

У 2008 році Пекін розробив олімпійські медалі, які ідеально відповідали поставленим вимогам. Дизайнер Ван Іпен хотів відобразити 5 тисяч років китайської історії та культури, що втілилося у використанні нефриту. Цей камінь, частина матеріальної та духовної культури країни, шанувався ще за часів Конфуція. Отже, дизайнерська розробка як високоестетична, а й несе глибокий культурний сенс.

Розробка дизайну медалей

Крім того, існують додаткові критерії для дизайну нагород, особливо спортивних.

  1. Новизна. Нагорода повинна відрізнятися від інших подібних виробів, бути впізнаваною та унікальною.
  2. Реставрація. При використанні сплавів дорогоцінних металів та матеріалів враховується можливість ремонту нагороди та її вдосконалення.
  3. Лаконічність. Нагорода – символ змагань чи конкурсів, тому її зображення вимагає впізнаваності та простоти для публікації у ЗМІ, на рекламних брошурах та сувенірній продукції.

Історія промислового дизайну Кубка Стенлі демонструє, наскільки важлива реставрація та лаконічність. З 1892 року він і зазнав змін через необхідність гравіювання імен усієї команди переможців. Через роки кілець було так багато, що організаторам довелося міняти їх на нові. Старі обручки передали на збереження в Сховищі лорда Стенлі. Проте Кубок так само впізнаваний.

Дизайн кубка

Різноманітність форм та дизайну: які бувають нагороди?

Вже говорилося, що до нагород відносяться – почесні знаки, звання, подарунки, призи, премії, відзнаки та дипломи. Проте найбільше запам’ятовуються саме почесні знаки та призи.

Серед почесних знаків є своя градація: це ордени, хрести та медалі. Вони втілення наступності та пошани. Традиціями вони йдуть за часів Середньовіччя та лицарських корпорацій. Існуючий нині британський лицарський орден Підв’язки заснований ще 1348 року. Дизайн почесних знаків відображає історичні традиції та символіку держави.

Дизайн медалей

До призів відносять – кубки чи статуетки. Їх дають за досягнення у конкурсах чи змаганнях. Особливо відомі спортивні призи – Кубок ФІФА, Кубок Тур де Франс та Кубок Стенлі. Серед статуеток найбільша кількість вручається на кінофестивалях (Каннському та Берлінському) та кінопреміях (Оскар та Золотому глобусі).

Дизайн статуетки

Які матеріали використовують для створення нагород?

Від бюджету змагання чи конкурсу залежить вибір матеріалу. Традиційними для виготовлення вважають метали та сплави, адже вони пластичні та вічні. Серед них – золото, срібло, мідь та алюміній. Незважаючи на популярність у минулому, дерево і слонову кістку перестають використовувати через їхню крихкість і недовговічність. У ХХ столітті виникла потреба у дешевих матеріалах, що змусило звертатися до кераміки, скла, шкіри та навіть пластмаси.
Новинкою ХХІ століття стало використання вторинної сировини. Дизайнери Олімпіади в Ріо вирішили, що срібні та бронзові медалі на 30% складатимуться з перероблених матеріалів. А 50% матеріалу стрічок – із пластикових пляшок.

Японія приєдналася до нової тенденції та повідомила, що на Олімпіаді 2020 року золоті, срібні та бронзові медалі виготовлять з перероблених частин мікросхем електроніки.

Виробництво з урахуванням екології, як мода, а й потреба сучасного світу. Золота пальмова гілка виготовляється із золота компанії Fairmined, його видобувають під контролем недержавних організацій із захисту довкілля.

Традиції та сучасність: технології розробки дизайну нагород

Створення будь-якої нагородної продукції починається з первинного дизайну. Це ескіз, креслення чи скетч майбутнього продукту.

Виготовлення статуеток на замовлення

Традиційна технологія передбачає ліплення воскової моделі за ескізом. Для виробництва кількох копій використовують готовий перший зразок або роблять гумову або металеву матрицю. Із сучасними технологіями все набагато простіше. Тепер робиться 3Д-модель. Процес стає не тільки швидшим і якіснішим, але й надійнішим. Адже модель зберігається, копіюється, її легко переміщати.

Компанія KLONA вже 6 років займається виробництвом та популяризацією 3Д-моделювання та друку. Зверніться до нас і давайте створювати унікальні продукти разом!

Потім модель поміщають всередину резервуару, який наповнюється розчином гіпсу. Цю форму поміщають у піч. Віск витоплюється і створюється порожнина для заливання металу. Через кілька годин продукт буде готовий – кераміку розкриють, а метал набуде потрібної форми.

Виготовлення статуеток на замовлення

Сучасні методи пропонують і інший спосіб виготовлення – друк на 3Д принтеріабо фрезерування на верстаті.
Отриману нагороду правлять, шліфують та полірують та декорують залежно від типу та початкового макета. Для медалей використовується метод патинування. Він знищує блиск металу та дозволяє краще сприймати деталі малюнка.

Де шукати ідеї: нові тенденції у світі дизайну нагород

Дизайн це не лише зовнішня картинка, це також престиж та традиції. Голлівуд не забуває нагадувати про це. Криза жанрів підштовхнула кіноіндустрію шукати свої витоки. Дизайнери та великі компанії прагнуть повернути «золоту епоху» кіно, що не могло не позначитись на головному символі американського кіно – Оскарі. Йому повернуть ретро-дизайн 1929 року. Нагороду знову відливатимуть у бронзі та покриватимуть 24 каратним золотом за дизайном художника-постановника кінокомпанії MGM Седріка Гіббонса. Для виготовлення фахівці майстерні зробили сканування оригінального зразка Оскара, який потім друкували на 3D-принтері.

Зробити статуетку на замовлення

Незмінний дизайнерський тренд – бажання показати ідентичність та унікальність у нагороді. Чехія завжди славилася кришталем, і чеські дизайнери не втрачають нагоди підняти його статус. Компанія ŠKODA, виготовляючи кубки для Тур де Франс, використовувала технологію покриття кристалами – StаrDust.

Зробити статуетку на замовлення

Кришталь також був основою медалей для Чемпіонату світу з хокею, президент чеської федерації наголошував, що цей матеріал відображає національні особливості та традиції країни.

Замовити розробку дизайну медалі

Втрата унікальності прирівнюється до провалу чи невдачі. Кріс Чейз із FoxSport розкритикував медалі Олімпіади в Ріо саме з цієї причини. Він очікував від країни карнавалів та запальних танців унікальності, а не повторення традиційних емблем. Медалі в Ріо визнали найнуднішими з 1992 року.

Від однотипних кубків вирішили відмовитись при розробці трофею ралі Дакар. Головний приз зроблено у формі фігури бедуїна, кочівника пустелі.
Керівництво Гран Прі Арагона теж вирішило проявити індивідуальність і доручило розробити дизайн гонщику Хорхе Лоренсо та дизайнеру Марку Гарсіє Рохасу. У трофеї було втілено найвідоміший елемент перегонів – кам’яні стіни.

Замовити кубок

А MTV Video Music Awards у 2015 році виділилися дизайном, який відбив цінності сучасної культури – толерантність та гуманізм.

Замовити дизайн нагороди

Проте справжня оригінальність у дизайні статуеток належить церемонії Brit Awards (британському варіанту Греммі). Щорічно стиль розробляється одним із найкращих дизайнерів світу.

Зробити на замовлення статуетки

У 2016 року культовий англійський дизайнер Пем Хогг створила персональні нагороди для кожного переможця номінації.

Створіть дизайн мрії разом із компанією KLONA. Подаруйте свою нагороду близьким людям. Надаємо допомогу на всіх етапах розробки: ескізі, моделюванні та печатці. Зв’яжіться з менеджером зараз.

+38 (044) 338 88 02

hi@klona.ua