Створення 3d моделей сьогодні незамінний процес не тільки в промисловості, але і в багатьох інших областях діяльності людини, таких як: медицина, архітектура, будівництво, дизайн, освіта, кінематографія та ін.

Виготовлення 3d моделей дозволяє оцінити технічні і фізичні особливості об’єкта моделювання, ще до виготовлення його реального зразка. Завдяки 3д моделі вироби ви можете проаналізувати розміри виробу, його комплектацію і матеріал.

Створення 3д моделей – невід’ємна складова технічної документації та якісної презентації продукту.

Создание 3д моделей

3D моделювання: поняття та області застосування

Тривимірне моделювання являє собою окремий вид комп’ютерної графіки, яка включає всі необхідні інструменти і прийоми, застосовувані для побудови об’ємної моделі об’єкта (в тривимірному просторі).

Прийоми 3д-моделювання графічного об’єкта включають: розрахунок розмірів і параметрів об’єкта, побудова об’ємної форми об’єкта (без деталізації), креслення «скелета», а також процеси нарощування, вирізання, видавлювання деталей об’єкта.

Інструменти 3D-моделювання – це професійне програмне забезпечення, призначене для роботи з 3д-графікою. До них, перш за все, відносяться програми 3DMAX, ProEngineering, SolidWork, а також інші програмні продукти для об’ємної візуалізації об’єктів.

Області застосування 3д моделювання:

  1. Реклама і маркетинг . 3д модель об’єкта незамінна при підготовці презентації нового продукту, а також для створення 3д-візуалізації об’єкта, що використовується в рекламі продукції, при розробці дизайну упаковки, дизайну виставкових стендів і POS-матеріалів.
  2. промисловість . Довиробничі моделювання продукції дозволяє виявити і усунути недоліки продукції до безпосереднього запуску виробництва, що істотно скорочує фінансові витрати виробника.
  3. Комп’ютерні ігри і кінематограф . 3д моделювання дозволяє створити тривимірні ландшафти, аанімірованних персонажів, моделі 3д-героїв, оточення для комп’ютерних ігор і відеоігор. У кінематографії 3д-технології використовуються як інструмент створення ландшафтів та окремих 3д об’єктів.
  4. Архітектура та дизайн . 3д-моделі будівель і споруд – невід’ємна частина сучасного процесу проектування, на основі яких можна виготовити прототип об’єкта, в разі необхідності з максимальним ступенем деталізації. 3D-моделювання в дизайні інтер’єрів дозволяє замовнику побачити, як буде виглядати готовий дизайн-проект кімнати або офісу, ще до проведення ремонтних робіт.
  5. анімація . Створення анімованих персонажів, здатних рухатися, а також створення анімованого відеоролика на основі проектування анімаційних сцен.
Послуги 3д моделювання

Етапи створення 3д-моделі

Виготовлення 3d моделей здійснюється в кілька етапів:

  1. Этапы 3д моделированиястворення форми і побудова геометрії моделі об’єкта – процес моделювання геометричної форми предмета без урахування його фізичних характеристик. На даному етапі використовують такі прийоми 3д моделювання як: видавлювання, обертання, полігональне моделювання або модифікатори.
  2. текстурування . Ступінь реалістичності моделі буде безпосередньо залежати від обраних матеріалів при накладенні текстур на об’єкт. Більш детально читайте про текстуруванні в статті « Маппінг і текстурування ».
  3. Налаштування освітлення і вибір точки спостереження . Досить складний етап розробки 3д моделі, від того наскільки точно і грамотно виставлений світло, показники яскравості, глибини тіней, різкості залежить безпосередньо ступінь реалістичності моделі.
  4. Візуалізація і 3D-візуалізація – заключний етап побудови 3д-моделі, покликаний деталізувати настройки відображення тривимірної моделі, а також додати графічні спецефекти, наприклад, туман, відблиски, сяйво і ін. На даному етапі також деталізуються і уточнюються настройки тривимірної візуалізації.
  5. Постобработка отриманих зображень 3д моделі , Додавання естетичних візуальних ефектів, що привертають увагу і викликає інтерес споживача.

Вимоги до 3D моделям

Печать 3д моделей

Перш ніж приступити до створення прототипу за отриманою тривимірної моделі, необхідно провести аналіз моделі і її адаптацію:

  1. Провести аналіз геометрії 3д-моделі – протестувати її на наявність відкритих просторів в полігональної сітці, наявність некоректних зсувів полігонів, а також дефектів в геометрії.
  2. Перевірка всіх параметрів , Розмірів і допусків на відповідність їх технічним даними обладнання, яке буде використано для створення прототипу, а також на відповідність матеріалами для друку.
  3. Адаптація 3d-моделі під використовуване обладнання.

Крім того, необхідно щоб тривимірна модель відповідала наступним вимогам:

  • uрані, фаски, товщина стінок повинні відповідати таким параметрам: мінімальний – не менше 0,5 мм, оптимальний – 1 мм і більше;
  • в допуски 3д моделі повинні бути внесені зміни відповідно до вимог обладнання, а також врахувати можливу усадку матеріалу;
  • виставити крок друку в залежності від використовуваного матеріалу: ABS-пластик – 0,125-0,5 мм, PLA-пластик – 0,125-0,5 мм.

Замовити 3d модель високої якості ви можете у нас. компанія KLONA – одна з провідних компаній в сфері тривимірних технологій. Професіоналізм, висока якість і доступні ціни – гарантовані.